Despre canapele

Canapeaua, așa cum o știm cu toții, este acea piesă de mobilier pe care ne putem relaxa, odihni sau pe care se pot așeza oaspeții care vin în vizită. Canapeaua sau sofaua, cum mai este denumită, este construită pentru șederea mai multor persoane și este prevăzută, de regulă, cu cotiere pentru așezarea brațului. De cele mai multe ori, locul ei se regăsește în living sau sufragerie, putând reprezenta în același timp și piesa centrală în aranjarea camerei.

Canapeaua este locul ideal în special pentru relaxare, zi de zi, mai puțin pentru somnul de noapte, pentru care există patul, mult mai comod și special confecționat pentru așa ceva. Este locul în care putem servi o cafea sau un ceai invitaților sau putem citi un ziar, o revistă. Canapelele pot fi realizate la comandă sau achiziționate de-a gata, pe loc de la un magazin de specialitate. Însă, înainte de cumpărarea unei canapele, specialiștii în decorațiuni interioare ne recomandă să ținem cont de câteva aspecte utile și să nu ne grăbim în cumpărarea acesteia, mai ales că prețul nu este unul chiar accesibil pentru toată lumea.

Despre canapele - Tipuri 

Varietatea modelelor și tipurilor de canapele este foarte mare pe piața de mobilier românească. La fel și calitatea lor este diversă, iar prețul aferent este pe măsură. Chiar de canapeaua a fost construită inițial pentru relaxare, la ora actuală există și canapele extensibile, în care se poate și dormi. Pot fi de două sau mai multe locuri, dimensiunile ei variază destul de mult până la acele colțare care ocupă spațiul a aproximativ doi pereți ai camerei. De asemenea, există canapele tapițate cu stofă de diferite tipuri sau cu piele ecologică sau naturală, canapele simple sau cu fotolii asortate alături. Canapeaua nu este potrivită doar pentru domiciliul personal, la fel de nimerită poate fi și în interiorul unui birou.

Canapelele își găsesc locul la fel de bine și în saloane, în foaierele de teatru sau cabinetele de lucru. Desigur că forma și mărimea lor este adaptată scopului și locului destinat. Într-un fel și de anumite dimensiuni va fi canapeaua din sufrageria unui apartament și cu totul altfel în foaierul unui teatru, de exemplu.

Totodată, sunt canapele de inspirație britanică sau canapele de inspirație franceză, din rândul cărora provine ruda canapelei, divanul, acea piesă de mobilier asemănătoare cu canapeaua, un fel de pat de zi, dar fără spătar. Divanul este perfect pentru somnul de peste zi și este bine să adăugăm niște perne pentru a fi mai comod, neavând spătar.

Despre canapele fixe sau extensibile

Sunt canapele de tipul celor fixe, clasice și canapele extensibile, mai moderne. Din rândul celor fixe, sunt canapelele de inspirație britanică și franceză. Cele britanice sunt ”Chesterfield”, ”Lawson”, ”Mid Century” și ”Camel Back”. Cea mai răspândită la noi este canapeaua ”Chesterfield”, preferată pentru silul romantic, dar serios și rafinat deopotrivă. Foarte confortabilă este canapeaua ”Lawson”, care se definește prin pernele pufoase și este potrivită pentru un apartament mic, deoarece nu este prin definiție masivă. Cele de inspirație franceză sunt foarte rafinate și chiar romantice. Mai ales când vorbim de canapeaua ”Cabriole”, care cu stilul său rococo emană eleganță și rafinament în orice încăpere. Tot din lumea franceză provine și faimosul ”Chaise longue” și divanul de care am vorbit mai sus. ”Chaise longue” este o combinație între fotoliu, canapéa și scaun, extrem de funcțional și comod pentru relaxare.

Canapelele extensibile au apărut în ideea unei dorite multifuncționalități și unei adaptări la un spațiu ceva mai redus al unui apartament. Canapeaua extensibilă permite transformarea ei în pat pentru dormit, pentru musafiri, pe o durată scurtă de timp.

Practic, îndeplinește două funcții, cea de canapéa obișnuită în timpul zilei și de pat, în timpul nopții. Canapeaua extensibilă are avantajul unei mai mari funcționalități, mai ales că majoritatea se găsește și cu spațiu de depozitare. La achiziționarea unei astfel de canapele este necesară atenția la scheletul ei care trebuie să fie solid, bine confecționat din materiale de calitate, deoarece fiind desfăcută de mai multe ori, lucrul acesta îi poate slăbi rezistența în timp. În ceea ce le privește, nu este indicat să se facă rabat de la calitate, având în vedere că ele vor fi folosite și pentru somn. În acest sens, sunt recomandate canapele cu extensie tip ribaltă, care este cea mai rezistentă la utilizări frecvente. Canapeaua cu extensie ribaltă este un pat pliabil, echipat cu saltea din spumă poliuretanică sau cu arcuri, susținută de o rețea metalică sau de lamele din lemn.

De tipul canapelelor extensibile sunt și cele cu extensie sertar, ce poate fi extras din partea inferioară a canapelei și poziționat la același nivel cu partea de șezut. Tot mai apreciate sunt canapelele modulare, care prin alăturarea pieselor componente formează suprafața de dormit.

Despre canapele - colțare

Colțarele sunt acele canapele în formă de L sau chiar U. Acestea sunt canapele modulare formate din mai multe piese. Cele în formă de U sunt mai potrivite pentru o cameră foarte spațioasă. Canapelele în formă de L sunt perfecte pentru o sufragerie de mărime medie, care nu este încărcată cu multe alte piese de mobilier, dar și pentru o bucătărie spațioasă.

Și în ceea ce privește colțarele, ele sunt și în forma extensibilă. După modelul canapelelor, colțarele extensibile au unul sau două șezuturi culisante care se extind, iar spătarele se rabatează și ocupă locul lăsat liber de șezutul culisat. Sunt populare și apreciate pentru faptul că oferă soluții de amenajare și pot constitui foarte bine și piesa centrală a unei amenajări.

Despre canapele - reclinere

Unul dintre cele mai confortabile tipuri de canapele sunt reclinerele, Acestea au un sistem de extindere a spătarului și a zonei șezutului pe orizontală, pe mai multe grade de înclinare intermediare.

Cei care cumpără o canapéa este bine să aibă în vedere înainte de toate, cum va fi folosită și în ce spațiu va fi pusă. Dacă este folosită pentru relaxare doar, atunci pretențiile nu vor fi numeroase. În schimb, dacă va fi și pentru dormit, situația este mai delicată și este bine să verificăm atent scheletul și calitatea canapelei.

De asemenea, mărimea canapelei este ideal să fie adaptată spațiului disponibil din cameră. În niciun caz nu se așează o canapéa gen colțar sau foarte mare în dimensiuni într-o cameră mică. Aspectul va fi unul înghesuit, inestetic, dar și inconfortabil. Nici invers, dacă sunt mulți membri în familie nu se va cumpăra o canapéa cu puține locuri, ar fi insuficientă. Pe de altă parte, dacă sunt copii în casă sau animale de companie se va alege mai degrabă o canapéa cu o tapițerie rezistentă, de culoare închisă, pentru a fi mai puțin vizibil gradul de uzură.

Tapițeria cu care sunt acoperite canapelele constituie iar un reper, deoarece sunt canapele îmbrăcate în stofă, în piele naturală sau piele ecologică. Alegerea devine mai ușoară dacă se au în vedere aspectele practice și nu doar estetice sau de gust personal. Dacă canapeaua va fi așezată într-un birou, o bună variantă ar fi cea cu piele naturală sau ecologică, în vreme ce pentru sufrageria unui apartament este mai potrivită una cu stofă, eventual doar cu inserții pe alocuri cu piele.

Totodată, umplutura pernelor canapelei este un aspect de care mulți țin seama. Există umplutura de perne cu puf natural sau artificial. A doua opțiune este de multe ori cea mai căutată datorită prețului său mai accesibil, dar și faptului că pernele își mențin forma inițială mai mult timp decât cele cu puf natural, care se turtesc în scurt timp.

Despre canapele, din cele mai vechi timpuri, până în prezent

Canapeaua reprezintă mai mult decât o piesă de mobilier, ea a fost și este și în ziua de azi un simbol al confortului. Ea a fost realizată, într-o formă mai simplă, încă din antichitate. Vechii greci o foloseau pentru a lua masa, ”kline” fiind ruda mai îndepărtată a canapelei, așa cum este ea cunoscută astăzi. În același scop o foloseau și romanii din Roma antică, pe care o așezau în bucătării și aveau denumirea de ”triclinium”.

Odată cu trecerea timpului, canapelele au devenit sobre și mai complicate, dotate cu structură de lemn și acoperite cu tapițerie din stofă de lux. În Anglia Evului Mediu, lordul Chesterfield a fost inovatorul celebrei canapele care îi poartă numele și al cărei model îl regăsim și în zilele noastre. Canapeaua ”Chesterfield”, ușor de recunoscut datorită butonilor clasici și a formelor arcuite, este iconică pentru stilul și rafinamentul britanic

O mare amploare au luat și în Franța lui Ludovic al XIV-lea, în special la Palatul Versailles, un adevărat centru european al modei în general și al mobilierului, în particular. Stilurile arhitecturale baroc sau rococo și-au pus o amprentă puternică și asupra pieselor de mobilier, iar canapelele nu au făcut excepție, unele dintre ele devenind prețioase obiecte de colecție.

În vremuri moderne, canapelele au suferit schimbări puternice în ceea ce privește aspectul lor. Modelele geometrice și liniile drepte au luat locul decorațiunilor bogate și încărcate cu îngerași sau alte figurine. Culorile tapițeriei au devenit mai stinse și cu imprimeuri mai puține și mai discrete. Totodată, a început să se pună mai mult accent pe funcționalitatea lor și pe confort. Cu atât mai mult cu cât s-a descoperit fabricarea unor materiale moderne precum placajul, materialul plastic, etc.

Canapeaua a avut o lungă istorie, din antichitate până în prezent, dar astăzi ea are o multitudine de utilizări. Acum reprezintă locul în care ne relaxăm, dormim, unde putem citi o carte,  bea un ceai, o cafea sau conversa cu prietenii dragi.

 

Cele mai ieftine canapele

Canapeaua este una dintre cele mai importante piese de mobilier dintr-un living. Designerii recomandă ca toate celelalte piese, inclusiv covorul să fie așezate în funcție de poziția canapelei. În prezent, se poate opta pentru numeroase tipuri de canapele, de la cele de 2, 3 sau 4 persoane, extensibile, cu ladă […] mai mult »

Beneficiile aparatului de aer condiționat asupra sănătății

Simpla investiție într-un aparat de aer condiționat poate avea un impact pozitiv semnificativ asupra sănătății, întrucât acest sistem prezintă numeroase avantaje care țin de temperatura optimă benefică organismului, dar și de calitatea aerului pe care îl respirăm. Dacă beneficiază de lucrări periodice de igienizare aparat aer condiționat, acest sistem creează […] mai mult »

Canapea 5 locuri

Canapea 5 locuri

În alegerea unei canapele potrivite trebuie să ținem cont de câteva aspecte, și anume: suprafața disponibilă pentru amenajarea încăperii, confortul dorit, aspectul estetic al casei și bugetul de care dispunem. Astfel, dacă spațiul ne permite, putem opta pentru o canapea încăpătoare, cu 5 locuri, care poate fi modulară sau de […] mai mult »

Canapea 4 locuri

Canapea 4 locuri

Dacă suprafața livingului este una generoasă, se poate opta pentru amenajarea acesteia cu o canapea cu 4 locuri. În funcție de necesități și de simțul estetic al fiecăruia dintre noi, acest tip de canapea ar putea fi modulară sau tip colțar, fixă sau extensibilă, din piele sau material textil, în […] mai mult »