Cele mai bune canapele vintage

 

Se spune că ,,nu este frumos ce este frumos, este frumos ce îmi place mie!’’ Funcționează și în cazul mobilei! Alegerea vine din interior, din bucuria achiziției, din dorința de cumpăra ceva ce ne produce plăcere. Sunt cele mai bune canapele vintage pentru ca le vrem noi!

Sunt cele mai bune pentru ca ni le dorim din suflet și le vrem în locuința noastră! Nu contează nimic altceva! Noi ne vom bucura, noi, nu invitații noștri! Poate și ei, iar în acest caz noi am avea motive în plus de bucurie dacă și altcineva ne va lăuda achiziția! Sau mai  bine spus, ar fi suficient să ne dăm seama că ne apreciază investiția noastră sufletească. Pentru că, să fim corecți până la capăt, este o achiziție sufletească.

Cele mai bune canapele Vintage, antic, retro sau second-hand?

Într-adevăr, avem de explicat despre acest termen, vintage. Sau mai bine spus să încercăm să facem o diferență între ce înseamnă vintage, antic, retro sau second-hand. Pentru că nu de puține ori, se face confuzie. Se vorbește la modul general, se pune o etichetă ca un șablon, se face o referire la ceva și se discută în necunoștiință de cauză, pentru că toate duc cu gândul într-o direcție.

La o scurtă căutare pe google, termenul de vintage, are o explicație ce ne trimite la idustria de vinificație. Da, ați citit bine! Poate acum pare ușor ciudat, pentru că tot auzim în stânga și în dreapta vorbindu-se pe această temă, de vintage, de la ținute, mobilier, decoruri , dar nimic de vinuri. Ei bine, vintage, chiar dacă a devenit un cuvânt popular în ultima perioadă ce are ca și definiție generală stilul și caracteristicile unei ere trecute, iar din punct de vedere tehnic, terminologia era strict legată de anul în care un anumit vin era îmbuteliat. Și era folosită de către francezi. De altfel,  termenul se utizala începutul secolului al XV-lea şi provine din cuvântul francez ”vendage”, adică recoltă de vin. Mai exact definea un an în care se realiza un circuit complet, de la recoltarea strugururilor până la obținerea și îmbutelierea vinului. Era mai rafinat spus, emblema unui an roditor ce garanta un produs finit de calitate.

Ulterior termenul de vintage a fost extins, promovat în scop comercial, atribuit pentru mai multe produse și folosit incorect pentru a descrie obiecte vechi. Și aici sunt discuții tehnice, pentru că nu orice este vechi este vintage. De fapt, vintage este tot ce este vechi pentru a fi considerat la “mâma a doua”. Din industria vinului, termenul a fost   foarte ușor împrumutat de către industria auto pentru maşinile care aveau cel puţin 50 de ani, cunoscute mai ales ca  vintage cars. Apoi nu a fost decât un singur pas spre marea globalizare și a fost preluat și de industria modei, pentru a se face referirea la haine, cu o vechime între 30 şi 100 de ani.

Concret, hainele produse între 1920 şi 1970 au emblema generică de vintage. De la haine a căpătat în zilele noastre o utilizare aproape cotidiană.  O să căutați explicații și o să găsiți mai multe clasificări, însă majoritatea specialiștilor sunt de părere că terminologia vintage se referă la orice produs care aparține perioadei 1920-1960. Și apar câteva completări, pentru a nu se amesteca cu termenele de “antichități”, “retro”, sau “second-hand”.

Astfel, pentru orice produs mai vechi de anul 1920 avem de a face cu termenul “antichități” (o zonă mai de nișă, pentru cunoscători și cu multe produse rare și greu de procurat), iar pentru produsele care sunt mai vechi de 30 de ani folosim termenul de “retro”. Mai pe înțelesul tuturor, când discutăm de vintage ne referim la tot ceea ce a fost înainte de anii 1970, iar când spunem retro ne referim la produsele din perioada anilor 1970 până în 1990 inclusiv.

Și să finalizăm discuția pe acești termeni, ar mai trebui să spunem și de terminologia “second-hand”. Definiția din DEX este cât se poate de simplă și elocventă, second-hand înseamnă tot ce nu este nou și se vinde la“mâna a doua”. Forțat, să spunem că de regulă, sunt produsele comercializate în prezent, dar fabricate după anii 1990, care nu au valoare istorică, culturală sau artistică și nici nu aparțin unei perioade de timp pentru a fi vintage sau retro.

Cele mai bune canapele vintage - Ofertele de pe site-urile de mică publicitate de pe internet

Revenim, după paranteza de rigoare cu terminologia unor cuvinte atât de folosite în prezent, la ceea ce dorim să achiziționăm, la canapelele noastre vintage, atât de mult dorite încât ne-a determinat să renunțăm la alte modele mai comerciale. Și se pune problema de unde facem alegerea, de unde cumpărăm în siguranță, să fim convinși că avem un raport calitate –preț corect și să putem avea informații care să ne ajute în luarea unor decizii.

Trebuie să spunem din prima, că nu orice apare etichetat ca și canapea vintage este chiar vintage. Și mai facem o clarificare: de pe site-urile de vânzări putem obține un preț pentru un produs cu 60 sau 70 la sută mai mic decât în showroom-uri dedicate. Iar la un produs de 10.000 de lei , când există posibilitatea să îl achiziționezi cu 3.000-4000 de lei sau chiar mai puțin, prețul este un criteriu foarte important.

Avem foarte multe oferte pe olx.ro, pe lajumatate.ro, pe okazii.ro  sau pe publi24.ro. Sunt sute de oferte, unele chiar vintage, altele în stil vintage. Atenție, vorbim despre cumpărători (majoritatea persoane fizice) care nu ne oferă modele de o mare diversitate, dar unele sunt chiar deosebite, importate pe timpuri din străinătate, altele recondiționate, iar prețul poate fi negociat. Punctul slab este că nu avem ca și  garanție  decât cuvântului vânzătorului, nu avem modalitatea să vedem produsul decât prin prisma unor poze, dacă nu suntem în aceeași localitate cu vânzătorul de pe internet, nu putem să ne dăm seama de gradul de uzură sau de calitatea materialelor folosite la recondiționare. Într-adevăr plătim un preț foarte mic, dar ne asumăm direct proporțional anumite riscuri.

De multe ori, la genul acesta de achiziții, pentru cele mai bune canapele vintage, trebui să ținem cont și de alte două aspecte (așa cum ne sfătuiesc specialiștii în vânzările on-line), de gradul de uzură și de seriozitatea vânzătorului. Așa că este indicat să solicităm o serie de informații suplimentare despre produs, respectiv proveniența, vechimea, dimensiunile, materialele, uzura, defecte ascunse chiar și motivul pentru care se vinde. În plus, trebuie să solicităm mai multe fotografii, chiar și o filmare cu telefonul din mai multe unghiuri pentru a ne face noi singuri o imagine de ansamblu.

Apoi trebuie să verificăm vânzătorul, să vedem ce alte produse mai are la vânzare, dacă răspunde la telefon , la mesaje, la email, dacă ne dă fără ocolișuri și reținere informațiile solicitate, dacă ne răspunde exact la întrebări și nu ne dă alte specificații cu gândul că acoperă sau ne distrage atenția de la potențialele probleme semnalate de noi. Bine ar fi să cautăm și să solicităm verificarea produsului înainte de a face plata.

Sunt anumite site-uri de vânzări care oferă aceste servicii gratuit (verificare la livrare). Totodată, mai avem de luat în seamă și modalitatea de transport, cine asigură plata și cine garantează că pe timpul transpotului canapeaua nu va avea de suferit. Sunt o serie de aspecte de care trebuie să țină cont orice cumpărător care vrea să facă o achiziție în condiții de siguranță.

Se vedem cum arată și câteva dintre anunțurile pe site-urile de vânzări, cu mențiunea că sunt redate parțial, fără numele vânzătorului și doar cu elementele importante din ofertă : ,,Vând o canapea şi două fotolii, model deosebit. Tapiseria ar trebui înlocuită (sau se poate folosi şi aşa). Poate constitui un proiect frumos pentru cineva care restaurează mobilă. Acest model vintage se vinde de la preţuri începând cu 7.000 lei în magazine.

Canapeaua are structură din lemn, este solidă și se află în stare generală  bună. Prezintă patina originală a timpului”, sună unul dintre multele anunțuri de la persoane fizice. ,,Vând set de canapea cu două fotolii Baroc cu structură din lemn masiv, sculptat manual, ce au fost recent retapițate, tapițeria este nouă, nu a fost utilizată niciodată, piesele sunt în stare ireproșabilă, preț 5000 lei” , este un alt anunț asemănător. Pe alt site, avem o altă ofertă, tot de la o persoană fizică: ,,Vând canapea vintage din lemn masiv de nuc, sculptat, cu perne din fulgi, alcătuită din canapea extrem de confortabilă și spațioasă, cu trei locuri, plus două fotolii. Preț 1.200 lei”. Așadar, avem fel de fel de oferte, însă niciuna nu menționază anul sau vechimea, deși cu toții făceau specificarea că vând mobilă vintage.

O altă zonă de inspirație pentru o potențială achiziție o reprezintă, tot de pe site-urile de vânzări, oferta firmelor specializate în mobilă, sau oferta depozitelor care aduc marfă din străinătate. Deja acum avem prețuri pentru o canapea, începând cu cinci cifre, dar apare la anunțuri și un element nou, certificat de autenticitate sau originalitate.

,,Se vinde set vintage pentru interior Chesterfield. Cea mai importantă parte a procesului de realizare a unui Chesterfield este alegerea și prelucrarea pielei. Toate aceste procese se realizează manual și oferă o notă de eleganță și stil oricărui interior. Culoare: vintage black/vintage mokka/vintage brown. Timp livrare 7-14 zile. Certificat de originalitate  CHESTERFIELD Brand. Preț 12500 lei”.  După cum se observă, avem un alt text, avem elemente suplimentare privind descrierea produsului, transport gratuit cu tremene de livrare. Pe un alt portal de vânzări un alt anunț:

,,Vând canapea cu fotolii stil baroc/Ludovic XVI, lemn, foiță, tapițerie brocart, pai de Viena, prima jumatate sec XX, model foarte rar. Preț 1,400 euro”. Oferta este similară cu alte zeci de oferte de la depozitele de mobilă care comercializă obiecte aduse din străinătate.

Diversitatea din  showroom-uri cele mai bune canapele vintage

Dacă nu suntem sută la sută siguri că vrem să lansăm pe internet o ofertă, atunci putem să ne suim în mașină și să mergem la showroom-uri de mobilă care comercializează canapele vintage. Trebuie să spunem că sunt două mari categorii, lanțuri de magazine și depozite. În primul caz există aproape fără excepții și site-uri cu vânzări online, în al doilea caz, avem de regulă, ofertele puse pe site-uri gen olx.ro, lajumatate.ro , okazii.ro  sau pe publi24.ro.

În mod cert avem o serie de avantaje pe care nici nu mai are rost să le enumerăm. Faptul că putem vedea în realitate produsul, că putem să îl atingem, să ne uităm din toate unghiurile, să facem comparație cu alte produse similare din același loc, ne dă o anumită siguranță. Va trebui să punem în balanță și prețul pentru că vorbim de sume mult mai mari aici. În plus, vom avea garanție, vom avea transport gratuit și posibilitatea de returnare dacă vom constata după cumpărare un defect. Totodată, vom avea și un consilier de vânzări care ne va oferi informații suplimentare despre produsele de care suntem interesați. Evităm să dăm nume de firme pentru a nu face reclamă, dar le veți găsi cu ușurință în spațiul online și veți avea și datele de identificare ale magazinelor.

Cele mai bune canapele vintage - Varianta de chilipir

Și mai este o a treia zonă. Mai pitorească, poate cea mai nesigură, dar care poate fi un adevărat chilipir. Vorbim de târgurile de vechituri din toată țara care au loc în fiecare oraș la sfârșit de săptămână. Talciocurile sunt mai nou neîncăpătoare pentru tot felul de oferte, inclusiv mobilier. Trebuie doar să vă duceți cu cineva care cât de cât are cunoștiințe în domeniu și să cercetați pe toate părțile canapelele pe care le vedeți expuse printre mașini, haine la mâna a doua și alte nenumărate vechituri. În talcioc puteți, fie să dați lovitura și să luați pe mai nimic un produs bun, fie să fiți păcălit și să luați altceva decât vi s-a prezentat și asfel să aruncați banii pe fereastră.

Acestea fiind spuse vă dorim să aveți o zi bună pentru cumpărături vintage!

Cele mai scumpe canapele vintage

Cele mai scumpe canapele vintage

Canapele vintage realizate în stilul baroc sunt cele mai scumpe (în comparație cu cele aparținînd stilurilor neoclasic, retro sau rustic). Acestea sunt confecționate din lemn masiv (cel mai scump este mahonul), pentru tapițerie poate fi folosită o varietate de materiale, cum ar fi: pielea naturală, jacqardul, damaskul sau catifelele opulente […] mai mult »